; Alkove-Design fuses modernity in this home built to enjoy life

Homes

Livin’ the country life—farmhouse aesthetics get a voguish makeover in this house by Alkove-Design

OCT 22, 2021 | By Kashish Kaushal
The richly embellished bed linen add elegance to the serene atmosphere that envelopes this space; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal
This living room exemplifies true minimalism; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal
Kalinga Quartz kitchen island and countertop shows the thorough attention paid to detail to achieve optimum kitchen comfort; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal
Extraordinarily designed lights like the kitchen island lights from Fos Lighting and the Voylite hanging light in the living space offer insight into the the world of novel designs, alongside fan from Fansart and black Duco painted wainscoting; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal
Accessories like the Ugaoo plant on the dining table and the grey planter from Harla Arts add distinctiveness in the space; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

Wood and white come together to work wonders in this home crafted by the Alkove-Design. Rendering this space with a warm and comforting farmhouse aesthetic, principal architects Ninada B Kashyap and Komal Mittal celebrate all things natural. 

Incorporating creamy ivory, dusky pink and soft grey-blue into the palette, this duplex three-BHK in Pune creates a cosy and familiar space that fosters productivity and growth. The brief involved in the project made it imperative for the designers to plan a space with the least dependency on the outside world.  

“Imagine a steaming mug of hot chocolate on a winter day, an afternoon spent curled up in a reading corner, afternoon tea in old-fashioned china teacups accompanied by big slices of homemade lemon cake. The Rohan Mithila house was designed to evoke this imagery—a symphony in wood, brick and soft pastel colours, made to create a sense of comfort and joy in a multifunctional space,” shares Kashyap. 

A.A. Memon wall art featuring wall plates alter the landscape of the space, making it look remarkable; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

A multi-faceted space in which the inhabitants could live, work, exercise, eat, spend their leisure time, and host small social gatherings, became the core idea behind the design brief. 

Decked up on Asian Paints wall paint is mirror from Alkove Design that complements the subtlety of Altrove cushions and fireplace stone from Rangoli Cera Tiles; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

Forming a great first impression, the main wall of the entrance lobby displays a curated collection of vintage English plates in shades of blue and white. The passage leads into the lower floor of the apartment, which houses the living room, kitchen, terrace bar, and reading room. 

The woody tones add a rustic statement to this dining space; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

The living room opens into a large terrace space with a designated seating area. As part of the client’s special request, an old-fashioned manor house-style bar graces the terrace. 

These stunning comfy chairs facing the dining table mark the striking quality of the space; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

Done entirely in white, with brick tiling along the counter walls to suggest a cottagelike interior, the kitchen island, with vintage hanging lamps over it, demarcates the dining area from the rest of the living space. 

Glistening in white shade, the kitchen cabinets emanate the most trending contemporary look; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

A quaint hooded chimney in true farmhouse style and a feature wall mounted with a quirky art installation completes this friendly and functional kitchen.  

This perfectly decorated bedroom tend to calm nerves and offer peace, alongside fan from Atomberg; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

 

Divine and fine fittings shape the beauty of this washroom; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

The last room on the lower floor is a guest bedroom and library, decorated in shades of black and white. One section of the room contains a bed and serves as a guest bedroom. A chandelier hanging above the reading corner finishes this unique and multifunctional room.

Muted yet balanced shades and colours shape the simplicity of this space; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

A staircase with wooden balusters, running beside a white wall papered with light golden stripes, leads to the upper floor. The upper floor in the original structure only housed two bedrooms. However, the double-height space adjacent to the bedrooms was judiciously used by team Alkove to extend the upper floor. 

A well put together reading and relaxing nook feels magical in cool tones of beige; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

 

With Jaguar installation and black Sonal Tiles, the hanging light from Blue Rays and Aquant River stone basin seem to be a flawless fit; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

This extra space was used to incorporate a fully equipped mirror-lined gym and a dedicated office space. “The thrum of activity and productive energy is concentrated in this one space and does not spill over into the peace and restfulness of the rest of the house, making a work-life balance possible even while working from home,” further divulges Mittal.

Only excellent and essential elements adorn this bedroom with grace; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

 

With wooden flooring and a pretty wallpaper, the kid’s bedroom looks classic; Styled by Surbhi Mahajan,  Photographs by Pulkit Sehgal

Soothing white and olive green hues adorn the primary bedroom, which can be accessed through the gym through sliding louvre doors. However, the kid’s bedroom emerges as the clear winner in terms of visual appeal. The highlight in her room is a ballet barre with a mirror backdrop for her to practice ballet at home and have the necessary space and arrangements for online ballet classes, thus keeping in accordance with utility.   

Rest and chill under this fabricated roof that is adorned with Mangalore Tiles; Styled by Surbhi Mahajan, Photographs by Pulkit Sehgal

“Country roads, take me home, to the place I belong”, these lyrics from John Denver’s legendary song fit beautifully with the aesthetics of this home.

If you like this quaint yet stunning abode, make sure you check out this neo-traditional modern home in Bengaluru by Vedanth Design Studio!