Homes

Take inspiration from Architect Ashish R Kesurvala’s environmentally conscious Ahmedabad abode

JAN 8, 2019 | By Ashish R Kesurvala
A neutral colour palette is used to offset the rustic look of the steel frames used in the living room; Photographs by Monika Sathe
The adjoining bath features a concrete wall with shuttered planks. The custom wooden ladder makes nifty storage, while the counter below is clad in the same stone tiles as the rest of the bathroom; Photographs by Monika Sathe
The passage connects the dining area with glass partitions to the courtyard with a wire mesh deer sculpture. Designed by Ashish, the staircase is in wood and concrete and has a unique “graph” railing; Photographs by Monika Sathe
In the dining room: Solid wood table paired with leather finished wood chairs. The cabinet in wood and brass was sourced from China; Photographs by Monika Sathe
The passageway on the first level: On the right wall, artworks of insects picked up from BoConcept; Photographs by Monika Sathe
Most of the bedroom’s furniture, including the bed, bench, rug and seater are in soothing shades of grey. Two glass lamps shed soft light on mirrored side tables, while the concrete potted plant lends a pop of green to the zen room; Photographs by Monika Sathe

When I design a home, the surrounding natural environment is always my first priority. I used the same approach while planning this 7,000 sq ft residential project in a small gated community in Ahmedabad, nestled among dense green neem trees.

The simple plan starts with a long central passageway flanked by rooms on either side on both levels, diverging into different pockets of open courts. As each room faces either North or South, they’re accustomed to fresh air and warm indirect light, so temperatures stay steady throughout the day.

The sparsely designed living room opens out on the deck; Photographs by Monika Sathe

On the ground floor, you’ll find a guest bedroom, kitchen, dining space and living area with a 14 ft high wood ceiling, three glass walls and an extended deck. The living room was quite a challenge to design – we had to develop a steel frame to make it as visually light as possible. The frame is almost invisible and the roof extends 15 ft to the outside deck…all this would have been impossible to achieve in concrete or brick.

Raw concrete finish on the interior walls gives the house a refreshingly unique character; Photographs by Monika Sathe

Each of the bedrooms on the first level feature dressing corners and washrooms with a skylight and niche for planters below. I always provide one-of-a-kind staircases in every home, including the two we built here: One in concrete and wood, with a “graph” railing, the other a metal spiral, leading to the terrace.

One of a kind metal spiral staircase leads to the terrace; Photographs by Monika Sathe

We’re strictly minimalist in our meticulous design approach giving more attention to the overall structure and its natural environs. The material palette is subtle, with a consciously restrained use of marble, wood, glass, concrete and painted walls. The raw concrete looks envelopes the outer facade and continues inside, lending the house a refreshingly unique character.