Advertisement

Homes

Aparna Kaushik Design Group nurtures this palatial villa with elegance, amidst enveloping nature

JUN 26, 2021 | By Saloni Rege
Upholstered Proform sofas and cushy chairs with metal legs rest on the wooden floor and furnish the living and bar area, divided by a seamless veneer partition; Photographs by Bharat Aggarwal
The family lounge on first floor showcases marble flooring, wooden wall panelling, POP coffered ceiling, modish sectional sofas and a chic pendant light from Klove; Photographs by Bharat Aggarwal
The eight-seater dining ensemble uses a Proform stone table with metal legs, modern chairs and Klove chandeliers, set against a wall display in Onyx with leather veneer on shelves; Photographs by Bharat Aggarwal
A majestic semi-circular staircase exudes grandeur and uses MS railing and wooden handrail as well as Perlato sicilia marble for treads and risers; Photographs by Bharat Aggarwal
Seen here is a family lounge on the ground floor that looks out to the idyllic blues of the pool. The space is decked in beige marble, veneer bookshelf with cove lighting, POP mouldings, a modern artwork and a striking chandelier by Chitwan & Dhiraj designs; Photographs by Bharat Aggarwal
Decked in lavish comfort, the main bedroom features a vertical piping fabric headboard that is highlighted by a distinct bedback in Glamora wallpaper and suede leather with cove lighting. Further, POP mouldings adorn the ceiling in a coffered pattern while artworks embellish the room that uses wooden flooring in a chevron pattern; Photographs by Bharat Aggarwal
Blush opulence drapes the main bedroom with an unwinding nook that uses upholstered seaters with metal legs and Klove lamps that highlight the POP mouldings in paint finish; Photographs by Bharat Aggarwal
Floral wallpaper from Glamora, muted tones, wooden floor in chevron pattern, veneer finished side tables, upholstered bed back, Klove lighting fixtures, curtains from Kapaas and Proform coffee table bedeck the daughter's room; Photographs by Bharat Aggarwal
The parent's bedroom is dotted with ivory walls, pastel palette, stone side tables, modish organic chaise, POP wall mouldings and a patterned geometric stone flooring; Photographs by Bharat Aggarwal

Nestled amidst expansive lush enclaves, the horizontally dominant villa dialogues with the surrounding nature and is elegance personified. Fashioned by Aparna Kaushik Design Group, the inward looking residence is coined as The Oasis—a perfect reflection of a serene demeanour that envelops the palatial home in a verdant landscape.

Situated on a 1.25 acre property at Ansal Villas in New Delhi’s Satbari area, the L-shaped house imposes a ground footprint of 9,300 sq ft and lends another 5,300 sq ft area to the first floor. The brief was to design a subtle home with simple materials and large spaces that draw abundant daylight in and interact with the outdoor greens.

“Our design philosophy centers around clarity of purpose and simplicity. We plan to accentuate the natural qualities of a space; amplifying its particular aesthetic through seamless functionality and unique form,” reveals Kaushik, founder and architect of her namesake practice.

A Scottish-blue upholstered arm chair is placed against a rustic copper tiled backdrop and sits on a beige marble flooring in the ground floor passage; Photographs by Bharat Aggarwal

Simple geometries and clean lines fashion the abode’s exterior silhouette. Upon entering through the foyer, a view of the open courtyard greets the scene and the space leads to the living room and bar area. A wooden partition divides the living and bar zones in a connective manner while expansive windows frame the stunning landscapes and drench the indoors in natural light and ventilation.

A wood and stone fireplace adds a vintage charm to the study corner that houses a wing chair and hardwood floor; Photographs by Bharat Aggarwal

A study area settles on the opposite side of the living room and exudes a colonial mood-board with an eclectic mix of accessories. Wood panelling coupled with timber shelving renders a sense of warmth to the cosy nook, ideal for reading a book while sipping a cup of coffee.

The son’s subtle bedroom on the first floor uses an upholstered bed, veneer finished side tables, delicate POP mouldings on the ceiling, wardrobe panelling in pristine white paint and a Klove chandelier; Photographs by Bharat Aggarwal

A dining area that looks out to the enormous and charming pool is accessed through a walkway that runs along the periphery of the building blocks. Tucked in a corner next to the billiard room is a kitchen, while a semi-covered front verandah creates an interplay of light and shadow. Apart from the family lounge, entertainment room and home theatre as well as a prayer room, the ground floor also houses two bedrooms—a guest room and a parent’s room.

Clad in rich Bulgari grey marble, the daughter’s bathroom features a wall-hung vanity and a back-lit full length mirror; Photographs by Bharat Aggarwal

Both the bedrooms are placed at one end of the house, extending out to the leisure of the pool and cabana. Additionally, they face the upper-level balconies and terraces that soak in panoramic views of the neighbouring landscape, similar to a Mediterranean oasis. The element of infusing luxury through well-lit spaces and indoor-outdoor spatial narratives is highlighted throughout the residence.

A stunning Statuario marble wraps the walls and floor of the ground floor powder room; Photographs by Bharat Aggarwal

The colour and material palette primarily boast natural materials and earthy hues that impart sophistication. The exterior stone cladding translates the language of a traditional farmhouse design but with a contemporary spirit. Beige and white marble, wooden flooring as well as panelling and POP mouldings dress the abode in a classy layer.

A semi-curved staircase that separates the private and communal areas on the ground level becomes an exciting mode of traversing up and is paired with a statement chandelier. As we amble up, the first floor comprises a family lounge, main boudoir, son’s bedroom, daughter’s room and a pantry. While modish furniture and artwork balance the POP induced traditional tinge, neutrals and florals bedeck the bedroom interiors, which display wallpapers from Elan and Glamora.

“Experimentation is certainly a part of our design but we majorly integrate the client’s explicit requirements and preferences in any project. The way we perceive design is in a holistic manner, evidently showcasing the concept. Furthermore, to reduce the carbon print in construction practices—we’ve used locally sourced materials and resources that are native to the region,” shares Kaushik.

A testament to intricate details, subtle charm and interactive spaces, the villa pays ode to simplicity of design that’s alluring and effective in appeal.