Advertisement

Homes

Aparna Kaushik gives us a peek into her project ‘The Panther House’—a sanctuary of plush interiors and tranquil elements

SEP 13, 2020 | By Aparna Kaushik
The Panther House is Aparna Kaushik's five-bedroom farmhouse project and is conceived as a deconstructed Rubik's Cube; Photographs courtesy Aparna Kaushik
The farmhouse is a five-bedroom property with each of its spaces opening onto the outdoors; Photographs courtesy Aparna Kaushik
The formal living room on the ground floor features diverse seating arrangements and Klove Studio chandeliers; Photographs courtesy Aparna Kaushik
The dining zone is complete with a vibrant artwork and a luminaire by Klove Studio; Photographs courtesy Aparna Kaushik
Alongside the dining zone is a sleek console; Photographs courtesy Aparna Kaushik
The all-white kitchen features backsplash tiles in geometric patterns; Photographs courtesy Aparna Kaushik
The cigar lounge features a silhouette of a panther on a mosaic wall from Sicis. The lights are from Klove Studio; Photographs courtesy Aparna Kaushik
This sitting room is done up in neutral hues and with Klove Studio lamps; Photographs courtesy Aparna Kaushik
One of the bedrooms uses a floral wallpaper from Glamora; Photographs courtesy Aparna Kaushik
The lavish master bedroom features an emerald headboard, wallpaper from Glamora and two opulent chandeliers above the side tables; Photographs courtesy Aparna Kaushik
Marble is the base material in this bathroom; Photographs courtesy Aparna Kaushik
A contemporary boudoir in darker hues is achieved by using a wallpaper from Glamora; Photographs courtesy Aparna Kaushik
Minimal influences, monotonal artwork and a beige palette reign supreme in this bedroom; Photographs courtesy Aparna Kaushik
This poolside lounge offers respite on hot summer days; Photographs courtesy Aparna Kaushik

The burgeoning developments of luxury farmhouses on the outskirts of South Delhi are a rebellion against the concrete demands of a bustling urbania. And the term ‘farmhouse’ has come to represent an idiosyncratic canon of architecture that revels in its own particular definition of escape.

So, when I worked on ‘The Panther House’—named such for the panther silhouette used on a black mosaic wall in this home’s cigar lounge—it was a similarly aspirational endeavour to create an oasis away from the city. The 15,000 sq ft home is organised into independent wings with cascading roofs that emerge out of rich greenscapes. It is keenly aligned with Vaastu principles and awash with natural light throughout, and balances both modernity and tradition inherently.

To leverage the expansive square footage, I created a deconstructed Rubik’s Cube layout that ensures the outdoors is visible from every section of the home.

A massive Klove Studio chandelier greets us at the entrance; Photographs courtesy Aparna Kaushik

High doors with gold leafed handles lead inside the villa. On the left are the waiting area—with a real street lamp, a floral chaise and oversized black planters—and formal living room, both of which open to the outdoors. A second wing of the villa extends further to the left and envelopes the pool. Here lies an expansive dining room, kitchen and cigar room with glazed windows that offer a view of the pool and lawn. Nearby are a guest bedroom, powder room and the home theatre.

A Klove Studio chandelier is set above this seating arrangement in the cigar room. Floor-to-ceiling glass windows offer a view of the pool; Photographs courtesy Aparna Kaushik

One of the key features of the cigar lounge is the silhouette of the panther, which gives this project its moniker. The bespoke interiors of the cigar lounge ensure that one’s eye is drawn to the emerald green crystal that shines through the cat’s eye. A metal and stone, book leaf designed bar echoes the inventive use of polished materials. In contrast and for balance, a coconut shell-panelled ceiling and mahogany floor impart warmth and elegance.

Artworks—some sourced from museums in Europe—are placed along passageways; Photographs courtesy Aparna Kaushik

The interiors follow a neutral pastel scheme and feature luxurious white marble flooring, rich materials as well as decor details and elements that surprise. To also ensure clear demarcation of spaces, the private zones, including a family lounge and four bedrooms, are all planned on the floor above.

The master bath revels in its use of white marble for the surfaces and tub; Photographs courtesy Aparna Kaushik

Each of the bedrooms is conceived in disparate moods that suit its inhabitants. The master bedroom exudes a subtle classic style, owing to delicate mouldings, a vintage wallpaper and chandeliers suspended over the bedside tables. Another bedroom features a vaulted ceiling with a paisley backdrop, while the other two take on a more contemporary look.

A print of Rene Magritte’s The Son of Man is seen in the powder room on the ground floor; Photographs courtesy Aparna Kaushik

Bathrooms have been turned into artsy spaces too—the master facility is immersed in period charm with white marble surfaces and tub as well as a vintage chandelier. In the powder room on the ground floor, a mirror is substituted with a print of Rene Magritte’s The Son of Man. The surrealist self-portrait, a symbol of self reflection, urges visitors to stop and take a closer look. And the juxtaposition is thematic of the home’s sweepingly dramatic design ethos as well as its occasional playfulness.