; studio TAB designs The Naked House as a holiday home in Bengaluru

The Naked House by studio TAB is a holiday home in Bengaluru that defines unconventional minimalism

NOV 24, 2021 | By Anushua Aich
Accents like Yellow Brick Route hewn grey side table, camel aqua rug from Man Made Rugs and pendant black lights from Light Area Project Lightings adorn the living area; Photographs by Nayan Soni Photography
The living room opens up entirely onto the garden area through an arched doorway thus bringing the outside in; Photographs by Nayan Soni Photography
Embellishments in the foyer and open kitchen feature Efficio fan from Atomberg, hardware from Hittech, veneers from Uro Veneers and Mi Casa surface finishes; Photographs by Nayan Soni Photography
The foyer and the open kitchen are enveloped in a beige lime plaster that adds a contrast to the overall grey palette; Photographs by Nayan Soni Photography
The C-shaped kitchen counter ends in a cantilevered form. This cantilever serves as the breakfast ledge for dining; Photographs by Nayan Soni Photography
Slim steel bars support wooden racks in the living room, accompanied by Darvin lounge chair from Devine furniture; Photographs by Nayan Soni Photography
A cast in-situ TV unit rises from the floor seamlessly, meandering onto the adjacent wall to be a part of the wooden-slit crockery unit; Photographs by Nayan Soni Photography
The grey colour palette represents a sense of muteness, of being unbiased, and works as a perfect contrast for every other material; Photographs by Nayan Soni Photography
This open kitchen is a fully equipped space that amalgamates within the decor; Photographs by Nayan Soni Photography
An in-situ seating near the entrance snugs to the curved wall, flanking the adjacent open kitchen; Photographs by Nayan Soni Photography
Oak wood finish shutters make up the under counter space that serves as a natural contrast to the beige floor; Photographs by Nayan Soni Photography
The kitchen backsplash is again an in-situ terrazzo dado wall, alongside Jaquar kitchen fittings and Bosch and Siemens appliances; Photographs by Nayan Soni Photography
A fluted glass panel and door makes up one part of the second bedroom wall; Photographs by Nayan Soni Photography
The garden is a finely curated space with native trees, floral canopies and a comforting bistro space to enjoy heart-warming views; Photographs by Nayan Soni Photography

Revamped for a young NRI family, The Naked House serves as a befitting holiday home that encompasses a canopy of dewy, grey-hued interiors, creating a calm and composed environment that flows from one space to the other in the most seamless manner.

Located in Koramangala, Bengaluru, this 800 sq ft abode is redecorated and restructured by Rahul Das Menon, Ojas Chaudhari and Tushal Pandey, principal architects at studio TAB, Mumbai. The trio’s singular vision was to craft a home that looks and feels visibly distinct from an everyday home and bursts with a breezy mood of a perfect getaway address. 

Talking about the design process, Menon reveals, “Since the house will host many guests during homestay visits apart from the family, it had to steer clear from reflecting a distinguishable design taste and rather be an open palette that welcomes all kinds of guests.” He continues, “To begin with, we identified each of the partition walls that were rendering the rooms small. We opened up all the walls and retained only those which are absolutely necessary”.

To add to the elegance of the open kitchen and living area, sleek black spot pendant lights from Light Area Project Lightings are affixed to the ceiling; Photographs by Nayan Soni Photography

Besides, the grey colour that represents the monotone ensemble on all the surfaces carries an intense meaning. According to Menon, this shade unfolds the honest nature of designs— delivering a true visual satisfaction. The grey tone also adds to the aesthetic appeal in a uniform manner, creating an authentic mood of a holiday venue.

This cosy holiday home mainly consists of a foyer, a living room, two bedrooms, an open kitchen, washrooms and a back garden. Each of these spaces carry details of wood that stand as a perfect contrast to the consistent grey colour palette. 

Wood in its truest form has been reclaimed and adapted to render a contrast to the grey colour scheme of this holiday home; Photographs by Nayan Soni Photography

Traversing further, the living room appears to be the most attractive highlight of this holiday home. Embodying an effortless setting, the living room has a series of long, wooden racks stacked up in clean horizontal lines on one side. These racks include the family’s book collection and curios picked up from across the world. 

The hewn occasional grey centre table from Yellow Brick Route steals the show with its minimalistic look; Photographs by Nayan Soni Photography

Along the same wall is a custom made couch. On the opposite side is a cast in-situ TV unit that rises from the floor in a seamless fashion. The cherry on the top is the garden area that is an extension of the living space, opening through an arched doorway. The lawn as the backdrop enhances the flair of the living room, elevating the comfort to new heights.

The living area and the primary bedroom open completely into an attractive garden space; Photographs by Nayan Soni Photography

Further, Menon’s addition of distinct designs are sure to make the stay even more memorable. As the cantilevered C-shaped kitchen counter and the quaint work corner in the second bedroom, comprising an elegant desk and chair see to it that having fun should not be limited and some exceptional style will only better it.

To elucidate the elegant nature of the colour grey that runs through the entire house, Menon proudly concludes, “If there ever was an architect’s version of ‘50 shades of grey’, then this would be it!”.

A repurposed wooden log acts as the headboard of the lime plastered box bed in this primary bedroom; Photographs by Nayan Soni Photography

Scroll down for more glimpses of The Naked House:

On Squarefoot wooden flooring, the compact wardrobe flanking adjacent shelves and a mirror looks well put together and evokes satisfaction; Photographs by Nayan Soni Photography

 

Cute and dainty decor accents enrich the working zone in this second bedroom; Photographs by Nayan Soni Photography

 

Metal pendant black lights from Light Area Project Lightings add charm to this work corner in the second bedroom; Photographs by Nayan Soni Photography

 

Featuring a cosy, little work corner and Boho Environment wall print from Nook At You, this second bedroom in the holiday home is truly enchanting; Photographs by Nayan Soni Photography

If you loved the quirky yet easy-breezy design details of this holiday abode, be sure to check out this Kerala home by Evolving Radical Aesthetics!