Advertisement

Homes

Studio Osmosis translates symphonies into space in a duplex in Mumbai

JUL 10, 2021 | By Sharayu Shinde
The living room in shades of blush and taupe, a beautiful geometric Jaipur Rug floor cover and the subtle Kanchi cushions overlooks an equally stunning view of The Trees, Godrej; Photographs by Yadnyesh Joshi
Dressed in neutrals, the lounge at the entrance is a symphony in its own right with Studio Avni’s cork stool Samsara that sits atop a pastel blue geometric dhuri from Jaipur Rugs. A painting by Satyendra Mahatre, signifying the birth of The Sound of Music, adorns the foyer wall; Photographs by Yadnyesh Joshi
Casual, open zones meander into one another creating a cohesive and flexible floor plan. Wallpapers by Geeta Enterprises add subtle accents to the blush walls; Photographs by Yadnyesh Joshi
Cushy and comfortable, the main bedroom is sunkissed with ample daylight owing to full length windows and a sprawling balcony. Basking in sunshine are Birchville Homes linens and Kanchi Designs cushions with the headboard finished in upholstery from Sarom Furnishings; Photographs by Yadnyesh Joshi
Teardrop lights from The White Teak Lighting Studio enhance the subtle powder pink headboard in the daughters’ room; Photographs by Yadnyesh Joshi
A quaint guest room converts to a music lounge by virtue of the foldable bed by Hafele while the built-in furniture is executed by Mass Interiors; Photographs by Yadnyesh Joshi

Born through myriad challenges, ‘The Perfect Symphony’ celebrates its family’s love for music combined with strong post pandemic sentiments. Designed by Sameer Balvally and Shilpa Jain Balvally, partners and principal architects, Studio Osmosis, the duplex spanning 1,800 sq ft is home to a family of four—a couple in their 40s with two daughters.

Reflecting sunlight pouring in from the foyer, the mirror panelled wall visually enlarges the entrance. The influence of music is hard to miss with the upright piano in the living room; Styled by Shraddha Nayak; Photographs by Yadnyesh Joshi

Located at Godrej Trees amidst abundant foliage, the sunlit home with lush green views aligns classic Art Deco with contemporary sensibilities. With a colour palette of neutral tones and pastels colours, the brief involved converting a four bedroom duplex into a house with two bedrooms, a music room alongside a living room that extends onto an expansive dining area. 

Visually connecting the living and kitchen area are floating veneer shelves with family collectives with art pieces from House of Objects; Photographs by Yadnyesh Joshi

A semi-open dining area that features a curio cabinet displaying ornate crockery pieces, on the other end stands a sizable kitchen that allows for function and productivity. Architects Sameer and Shilpa highlight that the family’s love for cooking resulted in mindful space maximisation. A full height pull-out pantry unit, designed to fold out into a breakfast counter make it a utilitarian and decluttered space.

Strategic use of mirrors expands the space while table decor from Studio Avni adds an amicable vibe. Adding tactility and softness is a floor covering by Jaipur Rugs and Classic Marble Company terrazzo adds subtle contrast; Photographs by Yadnyesh Joshi

A bonding space for family and friends, the dining area is formal yet comfortable. The rose gold table and broad armrest chairs are lit by natural as well as the elaborate wall lights. The house is a play on muted textures, elevated by textural contrasts of wood, soft furnishings and wallpapers. Pops of green make way into nooks and corners and create a visual connection with the abundant foliage in the outdoors.

Green turf with planters overlooking the outdoor foliage adorn this indoor outdoor conservatory; Photographs by Yadnyesh Joshi

Incorporating the concept of biophilia, the architects have converted the nook under the staircase into a spot to sit back and sip on some afternoon tea. Jain elaborates, “Another space that we love in this home is the beautiful staircase with full height windows that floods the duplex in natural light throughout the day.”

Full length windows bring in a flood of natural light through the day and the planters compliment the outdoor foliage and give a sense of warmth to the space. The indoor-outdoor conservatory hosts the family’s telescope and is the go-to place for a quiet night of stargazing. 

The double height space wears an Art Deco inspired wall dhuri from Jaipur Rugs and ta chandelier from The White Teak Lighting Studio; Photographs by Yadnyesh Josh

Spacious and airy, the main bedroom extends into a small walk-in wardrobe on one end and a cosy balcony on the other. The balcony lets ample sunlight into the room making it look palatial and lighter in nature.

Art Deco inspired mouldings on the wall set in a neutral colour palette create a dreamy ambience that is complemented by linens by Birchville Homes and cushions from Kanchi Designs. Bookends from Mukul Goyal and hanging lights from The White Teak Lighting Studio add the perfect dose of quirk to underline the soft aesthetic; Photographs by Yadnyesh Joshi

A sage green headboard is the subtle star of the space and effortlessly blends into the modern art deco theme. An interplay of carefully selected colours and materials, the metal accents are well complemented by an interesting mix of veneers. 

A mirror on the television wall opens up the main bedroom two-fold as wood covering from Deluxe Veneer pairs amicably with Classic Marble Company terrazzo; Photographs by Yadnyesh Joshi

Located across the main bedroom, the daughters’ room embodies a contemporary-chic aesthetic. Hints of rose gold bring funk and positivity to an otherwise neutral colour palette. A well-planned symmetrical veneer study unit with ample visual storage makes the perfect study and ‘work from home’ nook.

A ceiling lamp from The White Teak Lighting Studio brings flamboyance and flair to the daughter’s room. Soft furnishings include bedding and linens by Birchville Homes while the headboard is upholstered in fabric from Sarom Furnishings; Photographs by Yadnyesh Joshi

The pointillist colourful solar-inspired wood veneer designed by Atelier Mendini is used as a highlight for oversized handle details in the room. Adding to the bright sunlit mood of the space, the dresser mirror and quirky accents create interesting reflections. Basking in sunlit glory, the room strikes perfect harmony.

Wall mounted study desk with an oversized wood veneer handle adorn the room with a dainty table lamp by Harshita Jhamtani design and table accessories by House of Objects; Photographs by Yadnyesh Joshi

Marrying the family’s interests and the architects’ knack for functionality is the guest bedroom. A jamming corner for the musically inclined family, the room nests a Murphy bed, which can be pulled down to accommodate guests when required.

Foldable bed by Hafele endows the guest room with the luxury of extra space and functionality. Numerous musical instruments rest on a Jaipur Rug Dhuri as a concealed bed and ample storage space transform this room into the perfect dynamic lounge; Photographs by Yadnyesh Joshi

Equipped with a dedicated study and ample storage, this room promises a comfortable stay. Studio Osmosis has tailored the designs to the client’s needs and the uniquely articulated guest room is a testament to this. 

Situated adjacent to full length windows, the guest room study receives abundant natural light. Gracing the desk is a concrete accessory from CRO Decor; Photographs by Yadnyesh Joshi

“Ultimately, this is what design, architecture and interiors is expected to do – transform itself and become one with the users and help them pursue their life’s passion,” sign off the architects.

If you liked this sun-lit, contemporary home, we bet you will love this minimal abode designed by Houseof9Design.