; Studio Lotus strives to craft spatial narratives driven by conscious design

Homes

Studio Lotus composes a confluence of nature, design and engineering for The Earth and Glass House in New Delhi

NOV 2, 2021 | By Tanya Khanna
The private bedrooms on the first floor are cloaked in western red cedar louvres adding a touch of genial - ity to the contemporary exterior. These brise-soleil, tailor made by Antrix Construction Pvt. Ltd, can be adjusted individually to regulate lighting and privacy; Photographs by Niveditaa Gupta

As one approaches, a soaring timber clad volume looms into view. The autumnal light shimmers off the glass between the honey coloured brise-soleil. At eye level, two earthen walls underpin the space, yet seem part of the landscape. Beyond, the monsoon drenched garden is visible through the glass pavilions. We are in a country garden. 

A timber door installation by Martand Khosla mimics the form of the staircase, establishing a distinguished sculptural presence; Photographs by Niveditaa Gupta

Sited on a sprawling two acre site in the urban village of Chattarpur of New Delhi, this urban retreat is designed by principal designers Sidhartha Talwar, Ansel Colaco, Anusha Pulapaka of Studio Lotus that strives to craft spatial narratives, driven by principles of conscious design. The 20,000 sq ft house has been designed as an ensuing conversation between the landscape and the built, as two distinct experiences that belong to the same family.

A play of paradoxes emerges in the dining area with a fifteen- feet-long live-edge solid oak wood table with custom-made oak wood chairs upholstered in leather and fabric with natural cane-woven backrests. Minimalistic concrete contrasts the Jenga- inspired brass framework that is replicated on the counter base as well as the suspended art installation by Mangrove Collection; Photographs by Niveditaa Gupta

Forging an inimitable bond with nature, with a unique and celebratory approach to crafting a transformative way of living, this sanctuary is subliminally resplendent while solemnising a new expression of the India Modern.

Forming the backdrop to the main bathroom is a slatted timber screen concealing wardrobes behind it. A poured concrete double vanity top by Mangrove Collective and GOMAADS features inbuilt basins resting on a copper framework. The shower wall in Kalinga stone and the flooring featuring variations of Nexion tiles accentuate the scale of the bath; Photographs by Niveditaa Gupta

Read more about this remarkable home by Studio Lotus in our October-November 2021 issue…