Advertisement

Homes

Amitha Madan of Treelight Design fashions this Bengaluru penthouse into a large canvas of textural elements

MAR 29, 2021 | By Saloni Rege
Magari furniture, Yavanika curtains, Hatsu rug, Hybiscus Naturesspace planter and an Art Lab sculpture are seen in the living room; Photographs by Meister Meister
An informal lounge on the upper level houses Magari furniture, Yavanika furnishings, a Jaipur Rugs piece and a hand-done ceiling by artist Poison Ivy; Photographs by Meister Meister
The main bedroom is dressed in Magari furniture, Yavanika upholstery and a Jaipur Rugs piece; Photographs by Meister Meister
Top view of the living room with a Hatsu rug, Magari furniture and a sofa inspired by Mario Bellini’s iconic Camaleonda for B&B Italia; Photographs by Meister Meister

Christened Living Walls by Treelight Design, this penthouse in Bengaluru is defined by sharp angular geometry and soft textural balance. The 17th floor apartment is a subtle reflection of seamlessly integrated spaces, which celebrate stellar vistas of the garden city.

“The design was driven by the fact that the homeowners, a young couple, love to entertain and socialise. It acts like a weekend home in the city that they could use to relax, rejuvenate and make great memories,” shares Amitha Madan, principal architect at Treelight Design.

The house is treated as one large primary canvas to which textures, layers, elements and sculptural pieces are added as secondary ingredients. But it wasn’t all easy. Madan had to make structural changes, including relocating the staircase to connect the indoors and outdoors as well as breaking down a wall to create a capacious living room.

The living room boasts Magari furniture, Yavanika furnishings, Hatsu’s Egg rug and sofas inspired by Mario Bellini’s iconic Camaleonda for B&B Italia; Photographs by Meister Meister

The living room furniture aligns itself with the angles (unlike conventional parallel set up). A mustard sculptural sofa is the highlight in this volumetric double-height space. It thrives on the open plan layout and renders a retro feel. Three tilted mirror discs double up as pendant lighting fixtures here.

Magari’s Aayutha dining table and Kelir chairs are placed alongside Yavanika curtains, Hybiscus Naturesspace planter and an artwork from Wari Watai Studio; Photographs by Meister Meister

A balcony is enclosed with split level glazing to create an intimate dining experience. The low kneeling, monolithic stone dining table named Aayutha and Kelir chairs from Magari are paired with a cane installation (inspired from 20th-century artist’s Franz Kline’s abstract brush stroke lines) that serves as a screened backdrop.

Detail of low-grounded Aayutha dining table from Magari and the wall-mounted Wari Watai Studio artwork; Photographs by Meister Meister

Alongside this raw and rustic area, another dining space is weaved in for a diverse experience. The kitchen in the vicinity witnesses a dynamic element of a mirror and wood panelled wall, giving an essence of the window.

Near the living room is an unwinding zone, where a Magari timber bar cabinet is placed; Photographs by Meister Meister

“The design of the penthouse breaks away from conforming to a particular style and rather stays true to the quality of the space, oriented to capture abundant daylight and fluid circulation. Most of the elements in the house are curated and designed to promote conversation, enjoy the views and experience the stunning sunrise and sunsets,” adds Madan.

Cement floors, a raw concrete staircase, Magari furniture and Yavanika furnishings are seen in the living space; Photographs by Meister Meister

A neutral colour scheme seen in the cement flooring, concrete textured walls and Mahabalipuram stone monoliths are offset by splashes of chirpy shades, chic and refined upholstered furniture pieces. A guest bedroom on the lower level is draped in pastel hues and whimsical feel, witnessing a hand-done mural ceiling.

View of the raw concrete stairway with stainless steel threads; Photographs by Meister Meister

A raw form-finished staircase with suspended stainless steel wires leads to the upper level, which houses an informal seating area and two bedrooms. The main room uses a solid wood grounded bed, soft textural rug and an expansive window (spanning the entire wall) flanked with Mondrian-styled fabric patterns.

In closing, Madan says, “Our philosophy is that design is an innovative reaction to interesting stimuli. This stimulus may be a beautiful location, unique material, form, function or simply a classic line. The eventual design is a synthesis of both, the subjective and the objective analysis of an idea.”