; Brickly Affair by Greyscale Design Studio promotes material romance

Homes

This Bengaluru home by Greyscale Design Studio urges us to fall in love with material romance

FEB 2, 2021 | By Saloni Rege
A voluminous dining area is placed adjacent to the open kitchen and pantry; Photographs by Anand Jaju
The second-floor bedroom windows are flexible. They rotate to allow a view of the central courtyard; Photographs by Anand Jaju
A swing and console by Woodlabs faces the serene courtyard, which conceals a manmade water stream; Photographs by Anand Jaju
A metallic bookshelf stands by the second-floor landing, beside the stairway; Photographs by Anand Jaju
The home's angular interspersing brick facade as seen from the interior, semi-outdoor garden on the first level; Photographs by Anand Jaju
Detail of the raw and dynamic brick facade; Photographs by Anand Jaju
View of the elevation; Photographs by Anand Jaju
A hand-done mud plaster wall in the internal courtyard is bathed in light owing to the glass ceiling supported by metal rods; Photographs by Anand Jaju
A reading and unwinding nook is crafted by the window in the kid's bedroom; Photographs by Anand Jaju

There’s no chance that we won’t crush over a facade that’s wrapped in exposed bricks! Painted in a traditional hue, this home christened Brickly Affair by Greyscale Design Studio embraces a vernacular charm with concrete modernity.

The earthy home sits on a 2,400 sq ft plot in Bengaluru and has three levels. It is crafted organically in a minimal theme to induce a timeless blend of past and present.

“The discerning homeowners approached us with their set of ideas for the look and feel of their abode. So, we started from that point and built this home from scratch in the urban edifice of the city,” shares the practice’s principal architect Ninu Ahluwalia.

The facade is intricately and precisely executed in diagonally placed bricks; Photographs by Anand Jaju

The facade greets viewers with its dramatic weaving of diagonal bricks, paired with a tinge of greens. The approach accommodates a parking space and basic amenities, and the breathing home actually opens up on the first level. It is accessed by an external staircase that is segregated by a screen of intersecting bricks.

A brick screen separates the external staircase from the entrance; Photographs by Anand Jaju

“The first level comprises a cocooned living room and a guest bedroom on one end, while the other leads to a capacious dining area and kitchen. We infused a material palette of exposed concrete, terracotta tiles, raw bricks, timber furniture and Kota stone flooring to bind the house in a rustic theme,” says designer Shashil Bidare, who worked closely with Ahluwalia.

The all-timber dining area is decked with furniture by Woodlabs and an AnanTaya pendant light; Photographs by Anand Jaju

To the left of the culinary zone, a multilevel inner courtyard graces the floor with its refreshing essence and opulent daylight. The space also opens up to a semi-outdoor garden that is encased in a continual brick screen. On the right is the stairway that leads to upper level, welcomed by a bookshelf in the foyer.

A cosy nook overlooks the central courtyard. It features a Woodlabs chair, the homeowner’s prized floor lamp and a Saswata Studio pendant light; Photographs by Anand Jaju

The second floor houses a study, a split-level kid’s bedroom and the master room—all of which align with the material palette. On the other hand, the colour palette takes a backseat with basic soft furnishings in blue and orange hue (that resonate with the bricks).

View of the split-level kid’s bedroom, which uses loose furniture by Woodlabs; Photographs by Anand Jaju

The master and kid’s bedrooms are placed facing each other such that they overlook the central courtyard. These spaces along with other sections of the house are decked using furniture from Woodlabs, vivid carpets, decorative lighting fixtures from AnanTaya and Studio Saswata. The third and topmost level of the house has yet another bedroom that’s tucked between two spacious terraces.

“While the accurate diagonal placement of bricks in its raw form remains the ruling element, it was also the most challenging to design and execute,” reveals Ahluwalia, who worked with Bidare and team members Girish Mysore, Mangesh Manohar and Sanjay Kumar. She adds, “Laying the bricks in a precise manner wasn’t just tricky as it reduces the entry of light but even one millimetre of deviation could lead to significant concerns later on. We, along with Sri Neralu Constructions managed this well.”

The house also incorporates green features like rainwater harvesting and composting. It runs entirely on solar power—so much so that on certain days, it sends back additional power to the municipal body. Indeed, Brickly Affair is an aesthetic and functional design in the truest sense.