Advertisement

Homes

This 4,750 sq ft Goan abode designed by Anjali Mangalgiri is a fusion of modern and old world elements

MAR 27, 2020 | By Vedika Nair
The neutral palette of this Goan home is juxtaposed with quaint teak furniture and the owners’ art collection
Ample natural light streams in through the floor-to-ceiling windows, illuminating the minimally furnished, spacious interiors
The living spaces are housed around an interior garden courtyard with a luxurious pool, while the dining and lounge zones are connected to the courtyard through panoramic openings
The bedroom opens to a balcony that overlooks the lush countryside
The stone finished bathroom showcases a leaf-shaped wall light that brings the outdoors in
Featuring a monochrome palette, the home is decorated with teak furniture and the owners’ art collection, as seen in the bedroom
The structure is built using locally manufactured and highly recyclable materials like laterite stone, Matti wood fly-ash brick and slag cement
A classic wooden four poster bed and minimal study desk occupy this room
A spacious balcony with kota stone flooring is lined with potted plants
This washbasin counter features a window that overlooks the verdant outdoors
The lounge opens to the pool area with traditional wood and rattan chairs forming an outdoor seating spot
The interior courtyard houses a swimming pool
A partial view of the pool
The minimal dining area offers panoramic vistas of the garden courtyard and pool

Anjali Mangalgiri’s practice Grounded designed Navovado as a contemporary Goan home that merges into the village landscape. Imagined as a green dwelling, the design process for this space makes maximum use of sustainable elements.

Inspired by traditional Goan homes, the front elevation is dominated by a long sweeping tiled roof. Beyond its facade, the house is characterised by minimal interiors with a focus on unifying the indoors with the outdoors, while the blue green mirror finished Kota stone flooring remains uniform throughout. The living spaces are housed around an interior garden courtyard with a luxurious pool, while the dining and lounge zones are connected to the courtyard through panoramic openings.

With a solid wood dining table and kota stone flooring, the dining area is replete with a rustic charm
The living area and connecting passage offer a panoramic view of the interior garden courtyard with a pool

Featuring a monochrome, earthy palette, the home is decorated with teak furniture and the owners’ art collection. Navovado harvests all its roof rainwater and recharges the water well on site. “A special highlight is the focus on low energy appliances, LED lighting options and 100 percent hot water from solar power that makes the home extremely energy efficient,” explains Mangalgiri.

The structure is built using locally manufactured and highly recyclable materials like laterite stone, Matti wood fly-ash brick and slag cement. Ample natural light and fresh air flow through the large openings in the home, while the garden houses local species to limit the use of water for irrigation.

The mirror finished kota flooring is seen throughout the space, right from the entrance, where a wooden console sits by the wall