Homes

The Blue Scoop Haus by DIG Architects stands out for its daring yet refined play of colours and volumes

NOV 26, 2020 | By Sakshi Rai
The living room is flanked with furniture and artefacts from Roche Bobois and Philip Antiques. The rustic facing wall is crafted using Godhra bricks, while an adjacent surface features an immersive artwork by Yuvan Bodhisathuvar; Photographs by Sebastian Zachariah
The slatted oak wood ceiling continues across the living and dining spaces to offer visual connect; Photographs by Sebastian Zachariah
A Manish Nai jute artwork and a Thei table lamp from Marset rest atop a ribbed console at the beginning of the blue cloaked passage; Photographs by Sebastian Zachariah
A folding wooden door towards the right conceals the bar; Photographs by Sebastian Zachariah
A vintage artefact from Philips Antiques is placed atop a birch ply console. These are highlighted against the porphyry rough cut tactile wall in the master bedroom; Photographs by Sebastian Zachariah
Dark grey hues, blue accents and fresh potted greens characterise the guest bedroom; Photographs by Sebastian Zachariah
The study area in the daughter's bedroom is spruced with a corkboard, overhead storage units, a B.Lux table lamp, artefacts from Philips Antiques and a Defurn seater; Photographs by Sebastian Zachariah
The guest bedroom also features a single, Godhra brick lined wall along with a Hatsu floor lamp and furnishings from Textrade India and Bonnie & Saks; Photographs by Sebastian Zachariah
Striped grey bed linens from Bonnie & Saks pair well with the lightly textured NP Parekh curtains in the daughter's room. Also seen are the Beghina floor lamp from Tato and a vibrant graphic painting by Ashutosh Gavit; Photographs by Sebastian Zachariah

A bold play of colours, clean lines and huge volumes set the tone for this 2,200 sq ft city apartment. Located in One Hiranandani Park, Thane—one of the prime residential hubs in the city—the striking Blue Scoop Haus designed by Mumbai based DIG Architects welcomes the use of local and global materials along with a fresh take on our country’s culture. 

What was originally a four bedroom space was restructured to have three instead, a lounge area as well as a bar extending from the living room to better suit the family. The former attached bathroom too was transformed into a powder unit. Other revamps included an open kitchen for more dialogue and circulation, and the addition of a walk-in wardrobe in the master boudoir.

The home gets its moniker from the blue soaked, broad and continuous passage that begins at its entrance and stretches on till the bedroom lobbies. This dark and fascinating volume, which has all its surfaces draped in the same deep shade, creates the illusion of a negative void and serves as a pivotal interior element in the design of this abode.

Monotonal frames by Shahid Datawala line the brick walls behind the colourful Mah Jong sofa from Roche Bobois in the lounge; Photographs by Sebastian Zachariah

“The aesthetic spine of the design is the exuberant use of colours, a key factor in portraying Indian culture. A subtle yet definitive use of harmonious shades such as black and blue as well as back-painted glasses in different colour tones allowed for emphasis and contrast without being overwhelming,” explains Amit Khanolkar, principal architect of the practice.

The sleek birchwood clad dining ensemble features a Diapo Dining table from Roche Bobois, Tonon chairs and FontanaArte pendant lamps hanging from the slatted oak ceiling; Photographs by Sebastian Zachariah

From this entrance corridor, the first area that unfolds is the living room and kitchen. The spacious setting features a confluence of diverse materials, ranging from a slatted oak ceiling and concrete floors to rustic Godhra bricks and birch plywood surfaces. It houses formal sitting areas as well as a eight-seater dining table.

A back-painted wardrobe in fuchsia and a mirrored storage unit face each other on either sides of the Ardex concrete floor in the daughter’s bedroom; Photographs by Sebastian Zachariah

A compact lounge space follows with an L-shaped Mah Jong sofa from Roche Bobois. Nearby is a prayer room. The master bedroom and daughter’s chamber are positioned at the very end of the passage. The former, with an attached bathroom and walk-in closet, is clad in a raw and sombre palette comprising charcoal, concrete and rough cut stones as well as a black and red-painted glass.

The Vistosi pendant lamp illuminates bedside artefacts, while a Yuvan Bodhisathuvar textured installation is mounted on the wall; Photographs by Sebastian Zachariah

On the other hand, the daughter’s bedroom employs more vibrant tones. Large, mirrored cabinets to hold shoes and other accessories are positioned near the door, while a fuchsia, back-painted wardrobe covers an adjacent wall entirely. The bed and study are crafted using birchwood. The home also has a smaller guest bedroom in dark, monochromatic hues and blue accents.

The master bathroom features an FCML basin and Gessi fixtures surrounded by river finished surfaces from World of Stones; Photographs by Sebastian Zachariah

The muted surfaces across the house act as ideal backdrops to a gamut of art displays. “The artworks are akin to an underlying series of woven threads, starting from the one at the entrance, crafted in jute by Manish Nai and 3D installation pieces by Yuvan Bodhisathuvar that appear differently when viewed from different angles. Black and white frames by Shahid Datawala, EDIDA Designer of the Year 2012, line the lounge and complement the Godhra brick base,” shares Advait Potnis, principal architect of the firm.

A vibrant series of botanical wall tiles from FCML add an organic touch to the daughter’s washroom; Photographs by Sebastian Zachariah