Get Inspired

Sustainability takes a new form at the new GPL Design Studio by Anubhav Gupta

APR 25, 2019 | By Aneesha Bhadri
(L-R) Wherever you stand in this building, you will always be connected to the outside world and to the people working within ; The studio with custom furnishings and exposed ceiling ; Material palettes for the upcoming Taj hotel at The Trees ; My room has a light made up of the wind cowl from a Godrej factory. there are little reminders of the history of the building ; Vintage toys from Anubhav’s personal collection and an old Godrej money box

Founded by Anubhav Gupta, GPL Design Studio, a multi-disciplinary studio, is housed in Godrej One within The Trees — a project designed to save 85 percent of the green cover in the area. Glass is the main design element with abundant natural light illuminating the clean lines of the space.

The GPL Design Studio has been crafted as much for the dynamic team that it houses, as for reflecting the design philosophy of its founder. The space adheres to the principles of sustainability, contemporary design and thoughtfully created to exude a calm aura that encourages a free flow of creative thought processes. The monochrome look of the minimalistic studio adds to its light and airy vibe.

With storytelling at the core of his design thinking, Anubhav amalgamated little bits of history and the idea of materiality into the schema of the studio. He wanted to highlight the industrial heritage of the Godrej factory. The structure is meant to be respectful of the past and modern with hints of understated elegance. The Material story Glass brings in daylight and transparency and forges a connection with nature as well as people across departments. The white palette and marble keep the building cool, reflecting natural light. The structure features a shading device made of grey stone. The atrium, fondly called the grand central station, features wood. The space is artfully interspersed with remnants of the old factory infrastructure.

Glass brings in daylight and transparency and forges a connection with nature as well as people across departments. The white palette and marble keep the building cool, reflecting natural light. The structure features a shading device made of grey stone. The atrium, fondly called the grand central station, features wood. The space is artfully interspersed with remnants of the old factory infrastructure.