Advertisement

Design

Sameep Padora and Anushree Jindal of JSW Group conceive an eco sensitive place of worship

JUL 26, 2020 | By Aneesha Bhadri
Sameep Padora, collaborated with Anushree Jindal of JSW Cement for this construction that's inspired by the 10th century temple in Tirupati; Photographs courtesy JSW Group
This new temple is in the form of black limestone ziggurats; Photographs courtesy JSW Group
An aerial view of the construction; Photographs courtesy JSW Group
Still of a group of devotees drawing vibrant patterns at the main entrance; Photographs courtesy JSW Group
Rays of the setting sun cast a rosy glow on the self-supporting edifice of indigenous black limestone slabs; Photographs courtesy JSW Group
The temple vicinity along the banks of a pond forms a communal space for locals and visitors alike; Photographs courtesy JSW Group

A black limestone temple lies in the quaint village of Bilkalguduru in Andhra Pradesh. Its arresting facade giving the surreal impression of a contemporary streamlined composition with a sense of antiquity. Helmed by Anushree Jindal of JSW Group and lead architect Sameep Padora, the architecture of the place of worship is based on the 10th century temple of the same deity located at Tirupati.

The structure is designed as a self-supporting edifice made using indigenous black limestone slabs. Horizontal layers or corbels have been used as an abstract of Hindu temple architecture to achieve its verticality. Padora adopts select motifs of typical Hindu places of worship by reimagining them through their constituent parts, rather than simply reproducing them.

Horizontal layers or corbels have been used as an abstract of Hindu temple architecture to achieve the verticality of the structure; Photographs courtesy JSW Group

The banks of the adjacent waterbody can be used as a communal space for social gatherings. JSW Cement aspired to address the community’s cultural expectations for a temple as well as revitalise the dormant water source. The neighbouring cotton and chilli farms made it all the more essential to renew the resource in order to help boost the agricultural economy of the region.

“This temple is designed to offer a peaceful, social space for the local community. The area has a natural canal that had gone completely dry. We were unequivocally committed to having this construction conceptualised such that it rendered the canal usable by the villagers,” explains Jindal.

Locally sourced black limestone makes up the place of worship. A view of the interior, highlighting the striking, almost corrugated look of the walls; Photographs courtesy JSW Group

The ecological restoration began with the groundwater. “The core design idea was to address the sociocultural expectations of the villagers, while developing an environmental framework to revive the groundwater source,” adds Padora. The dry low lying space in the vicinity was consolidated into a water retention pond by redirecting overflow from a nearby limestone quarry.

The banks of the pit of kund were reinvented as a social space in the form of a stepwell or ghat. This approach was also in line with the idea of a ghat symbolising the relationship of land with water—a significant part of the quintessential Indian spiritual experience, as is seen in the ancient city of Varanasi.