; Projects 3.14 create a new benchmark for residential aesthetics

Homes

Projects 3.14 play with indigenous materials to craft this Ahmedabad home

OCT 7, 2021 | By Kashish Kaushal
The lounge and the living room are both connected to the balcony on either side. Nine stories high, the apartment overlooks the lush green Law Garden; Photographs by Ishita Sitwala
The band of striped Kota stone directs the corridor to the bedrooms through the open kitchen space; Photographs by Ishita Sitwala
The neural upholstery of the furniture compliments the brown Kota flooring in the living room. Ample natural light from the balcony renders the space a plush appeal; Photographs by Ishita Sitwala
The living and dining areas feel spacious and airy because of the abundant light flowing in through the entire wall of windows; Photographs by Ishita Sitwala
A modern hanging light with hand painted indigo florals stand out against the earthy backdrop of the furniture pieces in the primary suite; Photographs by Ishita Sitwala

Rooted in sound architectural principles and a love for experimentation, this home located in the nucleus of Ahmedabad depicts a modish yet minimal design style. Crafted by Noopur Shah and Chinmay Patel, partners at Projects 3.14, this 2,100 sq ft home sits on the ninth floor of Central Park and overlooks the lush green Law Garden.

With a subtle colour palette and abundant natural lighting, the interiors curated for this house are in complete alignment with the overall architectural grammar of the expanse. The client brief for this home gave the designers the creative freedom to explore without compromising on apodictic requirements. 

“The project is a reflection of our core belief of experimentation, attention to detail, and creating cohesion in a space.  Multiple junctions and details mark the transition of a kempt space while the design upholds each user’s personality and needs,” further explains Shah. 

A mix of grey and brown Kota stone takes the entrance towards the corridor spaces of the house, gradually wrapping the doors in veneers and brass inlay. The brass skirting tethers the stripes in the flooring to the details in the doors; Photographs by Ishita Sitwala

 

The indirect entry created by changing the direction of the main door oozes mystery and lets the space reveal itself slowly, guided by the striped Kota stone in different finishes; Photographs by Ishita Sitwala

Christened the Central Park Home, traces of modernism can be observed right from the entrance, painting a picture of order and uniformity. The visual disconnect creates a sense of mystery which then unfolds into the living and dining spaces.

The idea was to create a buffer zone before entering the actual space which required a few civil changes. Instead of using artwork inside the house, paintings and brass collectibles are used at the entry, instantly making the space homely; Photographs by Ishita Sitwala

The living room marks an influx of materiality with a long lime plastered sofa that sits behind a cluster of centre tables made of bronze, wood and brass.

The lounge room connected to the balcony has textured shutters on the cabinet that have oversized patterns of plants. The mural is symbolic and permanent but also carries a hint of the greenery that the balcony overlooks, adding drama to an otherwise plain room. The custom wooden and brass trolley fits perfectly in the corner and can easily be moved between the lounge and the balcony; Photographs by Ishita Sitwala

The balcony connected to the living room renders the ceiling and lime plastered walls with diffused natural light.

A vast storage wall in the kitchen has a hidden sliding door, which when opened, reveals a beautifully hand painted mural similar to the shutters in the lounge that symbolically incorporates the garden into the house; Photographs by Ishita Sitwala

Overlooking the living room, a teak wood and brass panel forms a perfect backdrop to an uncut wooden dining top. The stripped Kota flooring then guides one to the kitchen which is in juxtaposition to the dining space.

The sink area behind the kitchen island becomes a junction where the wood and brass wall behind the dining area meets the bands of Kota from the corridor; Photographs by Ishita Sitwala

A homogeneous colour palette graces the kitchen walls, imparting a pleasant harmony with the rest of the spaces. 

In the primary suite, the brass inlaid wooden headboard creates a perfect backdrop to the linen upholstery; Photographs by Ishita Sitwala

Like many apartments, this house posed the challenge of isolated blocks of individual spaces, hence a concept was devised to create a spine or a trunk that binds all the spaces together with private spaces acting as the trunk’s branches. The rooms further branch out to three veritable bedrooms each representing the user’s identity.

Neutral tones of the primary suite are then continued inside through the beige and handmade patterned tiles in the bathroom; Photographs by Ishita Sitwala

The primary suite sits on four spherical wooden bollards surrounded by furniture made of rattan and block printed linen upholstery. Adhering to millennial eclecticism, the elder daughter’s bedroom carries a bohemian demeanour whereas the solid platform in the younger daughter’s bedroom is an extension of multiple activities around the bed, marking her insouciant lifestyle.

The window opening in the primary suite has been transformed into a small seating ledge that creates a cosy corner with the wooden and rattan wardrobe in the backdrop; Photographs by Ishita Sitwala

The Central Park house is the perfect example of how utility and visual aesthetics co-exist with minimal or no interference. The use of traditional materials like lime and brass along with elements like arches and vaults have been impeccably employed while retaining a modern concept. Not only do these classic elements cover the sustainability aspect, but they also transmit sophistication.

Scroll down to see more glimpses of the space—

The powder bathroom preserves the aesthetic of lime work used in the common spaces. Natural fiber suspended light highlights the modern take on thikri craft; Photographs by Ishita Sitwala

 

Throw cushions in the younger daughter’s bedroom creates multiple seats for a larger get-together; Photographs by Ishita Sitwala

 

All whites and a care free space is what the younger daughter wanted. Fluted headboard panelling continues into the wardrobe shutters, the flushed storage systems and the bathroom doors; Photographs by Ishita Sitwala

 

A balance between the custom boho chandelier with printed soft furnishings, crazy kadappa flooring, stained wooden furniture and the bright wall adds just the right amount of drama to the elder daughter’s bedroom; Photographs by Ishita Sitwala

 

The accent green chest of drawers inside the elder daughter’s bathroom balances the overall monochromatic palette; Photographs by Ishita Sitwala

 

The bohemian styled monochromatic elder daughter’s bedroom accommodates quirky neon lights with a hand knitted swing to relax; Photographs by Ishita Sitwala

If this home doused in eclectic elements inspires you, make sure you check out this four BHK apartment in Chennai by Project Crest!