Advertisement

Homes

London based XUL Architecture gives sunny interiors to this suburban Hampstead residence

AUG 15, 2020 | By Jhanvi Somaya
The picturesque architecture and setting of this Hampstead home, which is refashioned by XUL Architecture; Photographs by Matt Clayton
The home reveals a bold black hue, punctuated by a red settee; Photographs by Matt Clayton
Natural light streams in to the living room, adding vibrancy to the popping hues of the furniture; Photographs by Matt Clayton
The use of subtle colours in the living area results in a warm and cosy setting; Photographs by Matt Clayton
The white marbled kitchen island with wooden stools makes for a perfect breakfast nook; Photographs by Matt Clayton
The open plan reveals a seating arrangement, kitchen and dining area—all of which look out to the lawns; Photographs by Matt Clayton
Olive shades dominate this bedroom; Photographs by Matt Clayton
The previously dimly light garage is turned into a playroom and fitted with skylights; Photographs by Matt Clayton
The monochromatic bath offers a moment of tranquility; Photographs by Matt Clayton

Spatial quality, wellbeing, productivity and creativity are all defining factors that resonate in the design of this London home. And the creative team at XUL Architecture created an open and interactive layout such that each corner of it is filled with light from multiple angles. 

Since the property is a part of the Hampstead Garden Suburb area, the designers had access only to the interiors, removing scope for any external extension to the abode. The practice went on to focus on remodelling part of the formal living room into a corridor, which extends to the garage-turned-playroom. 

The dining set is placed beside a marbled fireplace. The mirror above the mantel reflects the soft illumination of the chandelier; Photographs by Matt Clayton

To compensate for the converted space, the architects extended the living room all the way to the back of the house. Crittall-style windows are used to permeate this corridor with natural light.

A pop of colour near this concealable fireplace with the help of a mustard armchair and greens; Photographs by Matt Clayton

The playroom which initially was dimly lit is also turned into a daylight soaked space with the help of a skylight, thus syncing it with the rest of the home. This opening further brightens the popping furniture in the living room. 

The white marbled kitchen island is paired with wooden compartments for storage; Photographs by Matt Clayton

Using a glass door fitted in the foyer, visitors can access the central vestibule that opens to a garden. Facilitating both visual connectivity and illumination, the resultant unobstructed views allow one to appreciate the indoors as well as outdoors from either side of the glass. 

An informal dining set overlooks the garden, making it an idyllic spot; Photographs by Matt Clayton

Previously a four-bedroom configuration, the home is refashioned to a more spacious set of three along with a separate walk-in wardrobe and ensuite bathroom for the master suite. The layout of the other two bedrooms is also reconfigured to construct ensuite facilities and align the space with a central landing with a skylight.

Shades of green are highlighted in the bedroom through the use soft furnishings and wallpaper; Photographs by Matt Clayton

The signature element unifying this home is the repeatedly seen skylight, which turns most communal areas into interactive settings for family get-togethers and large gatherings.

Scroll below to see more pictures from this luxurious Hampstead home…

The subtle wallpaper is the perfect canvas that highlights the other colours present in the room; Photographs by Matt Clayton

 

The powder room features vibrant hues of red and blue, and a graphic wallpaper; Photographs by Matt Clayton

 

The formal and informal dining areas are easily distinguished—dark hues of burgundy and black point to the former, while white marble is used in the latter; Photographs by Matt Clayton

 

The carpeted stairway winds around oval-shaped pendant lamps that are suspended at varying heights; Photographs by Matt Clayton

 

A peek into the monochromatic bathroom; Photographs by Matt Clayton