Advertisement

Homes

Kohelika Kohli designs a sublime apartment that is suffused with sophisticated charm for a client turned close friend in Delhi NCR

NOV 5, 2020 | By Kohelika Kohli
View of the entire living room reveals the bookcase and TV wall, complete with its recessed speakers, retractable screen and high tech projector. This wall is customised in MS and set with a Greek potro stone slab. Under the slab are sets of removable leather drawers; Photographs by Deepak Aggarwal
The dining area is furnished with the Hybrid table and Campaigning chairs. The Bocci 38 Series Installation with its succulent plants above the table, done by Lightbox, is a breath of fresh air. A large painting by Peru is mounted above the Florence sideboard. Wooden screens jutting out from the edges of the space demarcate the dining area from the bar at the back; Photographs by Deepak Aggarwal
The kitchen is minimally furnished and fitted with an informal dining setup; Photographs by Deepak Aggarwal
The bookshelf behind the study desk is filled with the homeowner’s collection of books and curios, bought during her global travels. An East meets West armchair faces the desk, while the wallpaper is inspired by Fornasetti's The Designer of Dreams; Photographs by Deepak Aggarwal
The spacious master bedroom has wide windows overlooking the golf course; Photographs by Deepak Aggarwal
Brokis Balloon table lamps from Lightbox flank the bed in the guest room; Photographs by Deepak Aggarwal

When I first walked into the house, it had no soul and was built like a typical, ‘trying to be high end’ apartment. Originally it had five bedrooms, with separate living and dining areas, and one side overlooking the verdant golf course.

Following discussions with the homeowner, I converted it into a two-bedroom condo—one for her and her handsome Labrador Oli, while the other was planned as a guest room. I turned one of the original chambers into a luxurious dressing area, as the homeowner is one of the most stylish people I know, while the others were transformed into a home office and a gym.

It had become abundantly clear to me, right from our initial meeting, that this apartment had to be designed for a young, working professional, who’s vibrant and constantly evolving her many avatars. I find that it’s easy yet stressful to design for someone who trusts you implicitly, and there are only a few clients like her who become friends and soul sisters.

In the passage alongside the living room is a 11ft-long Missoni console. It features a black granite top, wood and brass legs, mother of pearl, ebony finishes, and uses the pietra dura technique; Photographs by Deepak Aggarwal

This was one of those rare projects where I almost felt like I was designing an apartment for myself—a real privilege in my profession. I crafted all the furniture, bespoke cabinetry and sofas, which were manufactured in our workshops that, I must add, are soon to complete 50 years of making refined handmade furniture!

Stone clad sides frame this bookcase in the living room. It holds tomes, electronics and accessories. A pair of Gio Ponti armchairs lend contrast; Photographs by Deepak Aggarwal

This apartment has been meticulously detailed, using different materials and textures. The colour palette is a sophisticated tone on tone to keep it quiet and understated. Considering how well-read, well-travelled and contagiously enthusiastic the homeowner is, the apartment has been designed to complement her rich personality!

The large and cushy Botero seater is part of a beloved reading corner, created by the window in the living room; Photographs by Deepak Aggarwal

So, the entryway is framed by an exquisite hand-scooped, solid teak door that is finished in shou sugi ban. It involves the charring of wood in a process called yakisugi, to render it into a deep charcoal black texture.

A gold gilded vintage Louis XV love seat occupies this corner, above which hangs Sardar Sobha Singh’s Snake Charmer (1936), an oil on board artwork; Photographs by Deepak Aggarwal

The foyer was completely redesigned, the floorings and services were ripped out and refitted. I extensively used a rough finished olive-grey stone for the vertical cladding here and in the entertainment spaces, juxtaposed with a Sukupira veneer on the ceiling and on some walls. The powder room features a beautifully crafted stone door leading into a tiny space with a witty Cole and Son wallpaper of cabaret dancers.

Burberry beige stone flooring, a pair of Arizona armchairs upholstered in handwoven dhurrie and walls that are veneered as well as rendered in an olive grey Kreo finish make up the foyer; Photographs by Deepak Aggarwal

The living and dining rooms were made to appear like one continuous space, with a small area near the window carved out for the bar. Having said that, in case there’s no use for a formal dinner setting, the homeowner and I—both, amateur food connoisseurs—determined the need for a well-appointed kitchen. One that allows her to relax and dine in but is also witty and informal.

A collection of old ivory, Indian miniature paintings enhances the textured wall behind the Queen of Vintage secretaire, which is revived with a lacquered finish in mosque green; Photographs by Deepak Aggarwal

The study-cum-music room is one of the most frequently used spaces in the house, especially since she plays multiple musical instruments and, not to mention, is in the process of assembling her own band called The Phonies! The whimsical wallpaper of the clown fish here perfectly captures this home’s and its owner’s vivacious personality.

The sofa near the bar is upholstered in ash pink. It comes with an attached rotating table; Photographs by Deepak Aggarwal

To address the client’s love for movies, I ensured the high tech apartment was fitted with a superb projector for watching cinema. The idea was to create an area suitable for both entertainment as well as isolated relaxation. The space is eclectic, full of vibrancy, character and personality. It was incredibly heartening to have her say that “it has an interesting and inviting soul of its own”.

With its customised basin, shelf and brass towel rods, this vanity counter in Michelangelo stone complements the witty Cole and Son wallpaper of Cabaret dancers, in the powder room; Photographs by Deepak Aggarwal