; #EDLoves The Sarpanch Home by Neogenesis +Studi0261 - ELLE DECOR

Homes

#EDLoves The Sarpanch Home by Neogenesis +Studi0261

AUG 11, 2020 | By Krisha Godani
The ground floor features a dining area, the central courtyard, the living room and the spiral staircase fitted at the other end of The Sarpanch House; Photographs by Ishita Sitwala
A central courtyard serves as an idyllic oasis in this home; Photographs by Ishita Sitwala
Another view of the dining area from the partially seen is the pebbled courtyard; Photographs by The Fishy Project (Ishita Sitwala)
A quintessential and vernacular addition is that of a swing in the porch. Also seen are the living area and the stairway; Photographs by Ishita Sitwala
A wide angle view of the verandah; Photographs by Ishita Sitwala
Vibrant blue upholstered sofas are seen in the family sitting area on the first floor; Photographs by Ishita Sitwala
This minimal boudoir showcases a well balanced play of textures; Photographs by Ishita Sitwala
The boxy facade of The Sarpanch House conceals its luxury interiors; Photographs by Ishita Sitwala
Another view of the facade resembles a structure of stacked containers; Photographs by Ishita Sitwala
Sliding folding doors segregate the living area from the central courtyard; Photographs by Ishita Sitwala
Warm and light tones alongside pops of green enliven the living area; Photographs by Ishita Sitwala

A quaint village named Talangpore in Gujarat houses this nearly 6,000 sq ft abode, a true epitome of modern design. Helmed by Chinmay Laiwala, Tarika and Jigar Asarawala, principal architects of Neogenesis+Studi0261, the property houses an exquisite office as well as a residence for a family of six using a unique layout.

The charm of this house lies in its effortless transition of four different spaces—the north patio, living room, central court and dining area—into a single interconnected space while still retaining their individual functionality. “The resultant structure and grid were quite clean and contemporary, just how the client desired it to be. The homeowners gave us free rein to create this minimalist cove,” shares Laiwala.

A view from the central courtyard showcases abundant greens that refresh the neutral palette seen in the dining area; Photographs by Ishita Sitwala

Entering the main residence, through the eastern patio, leads one straight to the heart of the home, which is defined by a landscaped, central courtyard housing a mild steel staircase. To the right, lies an expansive, double heighted living room, an adjoining prayer space in the northeast corner and a dining area on the opposite end. 

Staying true to the material palette, the porous aluminium screen in wood finish is used on the office block; Photographs by Ishita Sitwala

The kitchen is positioned such that it flanks both the dining and living rooms. Further along on the same level, a central court connects to the grandparent’s and children’s bedrooms.

Varied textures in muted tones come together in the dining room; Photographs by Ishita Sitwala

The first floor houses the rest of the private chambers including three, ensuite master bedrooms and a family seating area. Also seen on this level is the office that’s accessible via a seemingly sculptural, spiral stairway set in the north patio of the house. This ensures privacy for the homeowners. 

A grey palette dominates this bedroom; Photographs by Ishita Sitwala

A third flight of stairs originating behind the family seating arena leads to the second floor of the house, which accommodates a bedroom, two terraces, a gym and a jacuzzi. 

A sleek stairway connects the central courtyard, which comes into view from the first floor landing; Photographs by Ishita Sitwala

“Earthy tones and exquisite furniture intermingle to create a unique outlook,” explains Jigar Asarawala. The pop in the colour palette is seen in loose installations against the neutral shades of the existing furniture and tastefully balances the aesthetic of the entire space. Glimpses of sustainable construction can be seen in the many perforated screens that stream in ample fresh air and daylight. “We added local flora that lends a green touch to the property and creates a calming climate indoors,” adds Jigar. 

This marbled washroom features a glass wall that overlooks a small patch of green; Photographs by Ishita Sitwala

“In all of our works, we strive to create an authentic sense of belonging. The nexus of architecture, contemporary culture and current technology is the constant focus of our endeavors,” concludes Tarika Asarawala.

Scroll below for more pictures of this contemporary abode by Neogenesis+Studi0261

A swing on the porch is an ideal perch in the verandah; Photographs by Ishita Sitwala

 

Breaking the geometry with a spiral staircase that leads to the office, ensuring privacy for the homeowners; Photographs by Ishita Sitwala