Advertisement

Homes

Stefan Rier’s alpine abode offers breathtaking views of the Dolomites

DEC 23, 2019 | By Martina Hunglinger
The long dining table is custom made by Möbel Rier, the architect’s father, while the flooring is made from resin; Photographs by Mads Mogensen
The cooking island in the kitchen displays glazed terracotta tiles from Domenico Mori and a Karman pendant lamp; Photographs by Mads Mogensen
The bathroom is dressed with an Arte fabric wallcovering and a long vanity; Photographs by Mads Mogensen
A large copper turtle seems to stroll lazily through the tiled guest bathroom; Photographs by Mads Mogensen

Growing up in northern Italy, architect Stefan Rier, partner of Italian studio NOA architects, spent many winters of his childhood playing with his friends in the village’s hay barns. This nostalgic setting with open spaces and exposed wooden beams inspired his own home—a contemporary version of a hay barn, built 3,444 ft above sea level. Rier gave it contemporary architecture and a fantastic, surrealistic world that combines his idea of “Stefan in Wonderland” and Jacque Tati’s French film Mon Oncle.

 

For this open and well lit space, Rier chose traditional alpine wood for the main shell and shades of blue for the interiors. The two boxes contain a bedroom each and have been lined with a geometric patterned fabric wallcovering. Vermissen copper side tables are placed next to a large blue velvet sofa and pouffe from Fischnaller Interior Design; Photographs by Mads Mogensen

 

Close up of the Monkey lamp from Seletti; Photographs by Mads Mogensen

 

It also reflects his playful and humorous attitude towards life: two black (plastic) monkeys swing through the large space on pendant lamps and a whole colony of white mice dance on the exposed beams and sills. “At one point, I was asked by my wife Steffi, who has a more grounded approach to interior decoration, to restrain myself and not go too wild,” says Rier. So, Rier employed geometric patterned fabric that covers the large suspended cubes, laser cut metal for the staircase and relief tiles that cover most of the kitchen and bathroom.

He chose an unexpected palette of blue, turquoise and petrol for this mountain home. “By selecting traditional materials such as wood, stone and felt in various tints of blue, I combined the two worlds in which I grew up,” explains Rier, referring to his childhood in the alpine region of South Tyrol and his younger days in other parts of Italy and the Mediterranean.

 

Velvet chairs from Versmissen flank the dining table. Domenica white pendants by Karman are suspended over the table, which holds Nordal’s purple glass vase; Photographs by Mads Mogensen

 

The winding, laser cut metal staircase connects the home, much like a decorative ribbon weaving its way through the space; Photographs by Mads Mogensen

 

The first floor houses the master and guest bedrooms, both of which use an Arte fabric wallcovering from Effeitalia; Photographs by Mads Mogensen

 

Staying true to the building typology of the area, Stefan opted for an outer shell, which respects the genius loci, while fashioning the interiors in a contemporary style. The large, floor to ceiling glass facade creates a sense of openness and allows stunning views of the mountains and the valley to the south. He designed the building with a stone plinth for the lower levels that house the garage and the guest apartment, while a timber frame construction on top contains the private quarters of the homeowner. Aside from the three secluded cubes that hang in the wooden framework and accommodate the bedrooms, there is a continuous connection to the main floor with its living room and kitchen.

 

The master bathroom on the second floor houses a freestanding bathtub from Teuco, a Versmissen brass side table and a velvet chaise longue from Tine K Home; Photographs by Mads Mogensen

 

The sauna on the top floor offers splendid views of the Dolomites from a large window, while the skylight sheds a misty glow on a mustard coloured velvet chair and urn from Versmissen. The entire box is lined on the outside with handmade brass sheets; Photographs by Mads Mogensen

 

The modern interpretation of a hay barn shows traditional crossing beams that are anchored to each other. Windows are limited to a minimum to ensure a scene of calm and privacy; Photographs by Mads Mogensen

 

Borrowing from ancient settlements to Frank Lloyd Wright’s Fallingwater house, the fireplace is quite literally the hearth and heart of Rier’s house. It is a significant space for socialising, cooking and eating. The top floor—the best spot to appreciate breathtaking views of the Dolomites—is dedicated to the sauna and an outdoor terrace with a whirlpool. “It is a fun, playful space that evokes positive sensations, which we are so lucky to experience daily,” concludes Rier.