; Sona Reddy designs The Hive villa using natural textures and artisanal decoratives - ELLE DECOR

Homes

Sona Reddy designs The Hive villa using natural textures and artisanal decoratives

JUN 12, 2020 | By Aneesha Bhadri
Solid wood furnishings and vibrant upholstery elevate the tone of the living room for The Hive villa designed by architect Sona Reddy
Plush marble flooring accentuates the expansiveness of the living room
A neutral backdrop is the perfect canvas for this inky blue couch
The minimally furnished dining area lends a cosy aura with soft lighting and a warm palette
The open kitchen is enveloped in dramatic green marble and wood cabinetry
Natural textures such as local stone, bison board ceilings, bamboo, along with brass and oxide finish make up the material palette of the villa
The stairway near the dining area leads to the more private sections of the home
A close up of the bespoke screen in the dining area

Tucked away in a gated community in Gachibowli, Hyderabad, is a 10,360 sq ft getaway home that overlooks a lake. Belonging to a young couple, it has been designed by architect Sona Reddy as a versatile and modern space with tropical notes and a plethora of antique curios sourced from different parts of the country.

The entrance of the house is double heighted, adorned with ethereal cloud lights from Klove Studio and a custom brass bees installation that leads you through the house. Solid wood furnishings, plush marble flooring and vibrant upholstery elevate the tone of the expansive living room. An autumnal palette of red, rust and yellow hues presides over the dining area, which opens out to a large kitchen. The monotone kitchen is cladded with dramatic green marble juxtaposed with warm wood cabinetry.

Solid wood furnishings and vibrant upholstery elevate the tone of the expansive living room

 

The double heighted ceiling shows part of the custom bees installation that starts at the entrance and leads through the house

The palette at The Hive is a fluent narrative of monotones and neutral shades interspersed with pops of colours, while the furniture is a winning mix of bespoke and curated. Reddy encourages her clients to collect pieces over time. “We have moved away from the trend of furnishing the house using products from China or Italy. Instead, every single piece in this house was brought in exclusively from Indian cities. We worked with multiple artists and furniture designers in Kochi, Mumbai and Bengaluru, to name a few of the places,” says the architect.

Reddy has structured the villa’s first floor to house the private quarters and a prayer room. Her creativity shines through in the blue hued master bedroom, the adjoining bathroom furnished with a custom sink and patterned tiles, as well as the jungle themed space in the children’s hand painted bedroom. On the floor above is a tranquil lounge with a foot pool overlooking the lake and a minimal bar with eclectic lighting. Lastly, the basement is converted into a home theatre and sit out.

Bespoke furnishings scattered around the house lend it a modern elegant appeal

 

The solid wood table and custom made screen by Reddy and sculptor Ranganath lend warmth and understated glamour to the dining room

 

The warm palette continues in the minimally furnished bathroom

Reddy teamed up with designer Sandeep Sangaru for select furniture pieces. She designed a screen along with sculptor Ranganath, which serves a dual purpose. It erects a protective barrier along the stairs (for the children), while its hexagonal brass honeycomb form studded with bees casts shadows in mesmerising patterns in the evening.

Natural textures such as local stone, bison board ceilings, bamboo and paper lights, along with brass and oxide finish dominate the material palette of the villa. Meanwhile, cement finished walls, with gold and copper tones add understated glamour.

“Our design philosophy is to use natural materials, work with local artists and use pieces that are made in India. We enjoyed using biophilic design in the interiors to block the heat in the west and south, while making the most of the natural light and ventilation on the north and south side,” explains Reddy.