The bar area with high chairs in metal frames and leather upholstery, and the Cage upstairs form the main seating area

Grid X, the private party space reveals artwork by Mumbai based Ideaspice Design and attention grabbing wall created by chipping off the existing plaster in stripe-like pattern

The reception imagined as a frosted and textured glass vestibule offers a glimpse of the material language and vibe present inside

Left: Inside the Cage, the reflective flooring and ceiling create an interesting illusion of being suspended in an infinitely expanding grid with glowing orbs within it. Right: The creatives from Busride Design Studio incorporated eccentric elements throughout the microbrewery.
Photographs by Capture Photos & Films, Kolkata courtesy The Grid

The smoking room overlooks The Grid and houses aluminium seaters

Mad, eccentric elements make up the interiors of this Kolkata based microbrewery

by Ayaz Basrai Jan 19, 2017 The Grid, a 10,000 sq ft microbrewery was an open canvas really. Our team's plan at The Busride Design Studio, Mumbai was to figure out an intriguing way of laying out the outlet with a bar, private dining area, kitchen and all other paraphernalia. We co-developed the brief with our clients, so individual ideas were worked on for each space. We asked ourselves – “What’s it like to sit above a microbrewery? What’s the intersection between a grid and insanity? What does the city look like within a matrix?” The big goal was to consider the entire space as a conventional layout, subdivide it on a framework and use a Rubik’s cube approach to remix everything.

The place employs a host of materials. At the bar, we decided to create a whole diorama in a 6 x 6 inch dense mesh – kind of an infographic of the hard working city. We were excited about its LEGO-like design. Our team had workshops on it, incrementally putting together almost 100 different scenes that eventually became the bar facade. The Asylum corner was an interesting inquiry too, where we worked loosely with what the love child of “insanity” and the “grid” would look like. So we made a 1 x 1 inch upholstered cutaway “lunatic corner”, which fitted into one of the vignettes. While working on an unique project like this, I realised that as designers we’re taught to fear ambiguity and tackle it as soon as it emerges. But introducing a lot more of it into processes is a definite key learning for me personally.


The smoking room overlooks The Grid and houses aluminium seaters