The passage connects the dining area with glass partitions to the courtyard with a wire mesh deer sculpture. Designed by Ashish, the staircase is in wood and concrete and has a unique “graph” railing. Photographs by Monika sathe

In the dining room: Solid wood table paired with leather finished wood chairs. The cabinet in wood and brass was sourced from China

The passageway on the first level: On the right wall, artworks of insects picked up from BoConcept

Most of the bedroom’s furniture, including the bed, bench, rug and seater are in soothing shades of grey. Two glass lamps shed soft light on mirrored side tables, while the concrete potted plant lends a pop of green to the zen room

The adjoining bath features a concrete wall with shuttered planks. The custom wooden ladder makes nifty storage, while the counter below is clad in the same stone tiles as the rest of the bathroom

The outdoor deck, propped with furniture in die cast aluminium and waterproof fabric. Wood stripes on the high ceiling run from one end of the living room and extend out to the deck, accentuating the seamless nature of the space, used for both entertainment and exercise

In the family room: custom wood and patterned fabric upholstered seaters. While the geometric tables are also custom creations, the dramatic ceiling light is a Serge Mouille design. The textured grey rug is from Hands

Echoing an art installation, the sculptural metal staircase with a slim wooden railing leads up to the terrace

Take inspiration from Architect Ashish R Kesurvala's environmentally conscious Ahmedabad abode

by Ashish R Kesurvala Jan 08, 2019 When I design a home, the surrounding natural environment is always my first priority. I used the same approach while planning this 7,000 sq ft residential project in a small gated community in Ahmedabad, nestled among dense green neem trees. The simple plan starts with a long central passageway flanked by rooms on either side on both levels, diverging into different pockets of open courts. As each room faces either North or South, they’re accustomed to fresh air and warm indirect light, so temperatures stay steady throughout the day.

On the ground floor, you’ll find a guest bedroom, kitchen, dining space and living area with a 14 ft high wood ceiling, three glass walls and an extended deck. The living room was quite a challenge to design – we had to develop a steel frame to make it as visually light as possible. The frame is almost invisible and the roof extends 15 ft to the outside deck…all this would have been impossible to achieve in concrete or brick. Each of the bedrooms on the first level feature dressing corners and washrooms with a skylight and niche for planters below.

I always provide one-of-a-kind staircases in every home, including the two we built here: One in concrete and wood, with a “graph” railing, the other a metal spiral, leading to the terrace.

We’re strictly minimalist in our meticulous design approach giving more attention to the overall structure and its natural environs. The material palette is subtle, with a consciously restrained use of marble, wood, glass, concrete and painted walls. The raw concrete looks envelopes the outer facade and continues inside, lending the house a refreshingly unique character.  

The outdoor deck, propped with furniture in die cast aluminium and waterproof fabric. Wood stripes on the high ceiling run from one end of the living room and extend out to the deck, accentuating the seamless nature of the space, used for both entertainment and exercise

In the family room: custom wood and patterned fabric upholstered seaters. While the geometric tables are also custom creations, the dramatic ceiling light is a Serge Mouille design. The textured grey rug is from Hands

Echoing an art installation, the sculptural metal staircase with a slim wooden railing leads up to the terrace

aa
aa