Left: wherever you stand in this building, you will always be connected to the outside world and to the people working within ; Right: My room has a light made up of the wind cowl from a Godrej factory. there are little reminders of the history of the building.

Left: The studio with custom furnishings and exposed ceiling; Right:Vintage toys from Anubhav’s personal collection and an old Godrej money box.

Material palettes for the upcoming Taj hotel at The Trees

Vintage prints of Benaras and soldiers in uniform complement the oak wood and fabric chair from Defurn Furniture Studio

Anubhav’s desk designed by Designworks, made by Godrej Interio and a back-painted glass board for scribbling ideas

Anubhav Gupta stands next to the installation made from some of Godrej’s more iconic consumer products, designed by Swedish artist Michael Johansson

Sustainability takes a new form at the new GPL Design Studio by Anubhav Gupta

by Aneesha Bhadri Apr 25, 2019 Founded by Anubhav Gupta, GPL Design Studio, a multi-disciplinary studio, is housed in Godrej One within The Trees — a project designed to save 85 percent of the green cover in the area. Glass is the main design element with abundant natural light illuminating the clean lines of the space.

THE STUDIO

GPL Design Studio has been crafted as much for the dynamic team that it houses, as for reflecting the design philosophy of its founder. The space adheres to the principles of sustainability, contemporary design and thoughtfully created to exude a calm aura that encourages a free flow of creative thought processes. The monochrome look of the minimalistic studio adds to its light and airy vibe.

THE DESIGN APPROACH

With storytelling at the core of his design thinking, Anubhav amalgamated little bits of history and the idea of materiality into the schema of the studio. He wanted to highlight the industrial heritage of the Godrej factory. The structure is meant to be respectful of the past and modern with hints of understated elegance. The Material story Glass brings in daylight and transparency and forges a connection with nature as well as people across departments. The white palette and marble keep the building cool, reflecting natural light. The structure features a shading device made of grey stone. The atrium, fondly called the grand central station, features wood. The space is artfully interspersed with remnants of the old factory infrastructure.

THE MATERIAL STORY

Glass brings in daylight and transparency and forges a connection with nature as well as people across departments. The white palette and marble keep the building cool, reflecting natural light. The structure features a shading device made of grey stone. The atrium, fondly called the grand central station, features wood. The space is artfully interspersed with remnants of the old factory infrastructure.

Vintage prints of Benaras and soldiers in uniform complement the oak wood and fabric chair from Defurn Furniture Studio

Anubhav’s desk designed by Designworks, made by Godrej Interio and a back-painted glass board for scribbling ideas

Anubhav Gupta stands next to the installation made from some of Godrej’s more iconic consumer products, designed by Swedish artist Michael Johansson

aa
aa