The living room

The space between the living and dining space

The dining room

The master bedroom

The living area

The living room

Studio Osmosis crafts a contemporary chic home using a colourful palette

by Vedika Nair May 14, 2020 Designing a house to feel like “home” comes with its own set of considerations. Keeping in mind the clear brief given by the homeowners, designers Shilpa Jain Balvally and Sameer Balvally of Studio Osmosis set out to create a happy home with minimal interiors, smooth textures, playful accents and soft fabrics. What makes this abode a marvel is the use of colour to define every space.

Spread over a mere 645 sq ft, the home breaks away from trends and instead, emulates the personalities of its occupants, making the design truly timeless. A chunk of the design also pays attention to personalisation with a blend of minimal and elegant furniture, and a spectrum of colours. Tropical themed fabrics paired with light airy curtains create a comfortable cocoon and allow ample room for natural light all around.

The living room is swaddled in light coral wall panels accented with contemporary grey coloured moulds. “The living room is our favourite—it is filled with personal memories and artworks, most of which were created by the client. That emotional connection is of utmost value,” shares Shilpa. A soothing palette conjures a calm ambience in the living and dining room, making its way to the turquoise hued bedroom. Here, a wood finished headboard matched with hushed elephant print fabric and ombre curtains adds character.

Minimal furniture with a fusion of beige, sea green and turquoise tints create the perfect balance between spaces. Simple and subtle patterns are accentuated with a stunning geometrical piece from Cocoon Fine Rugs, which harmonises peachy hues. A range of sketches and artworks made by the homeowner is mounted on the walls, while the living room also hosts a small corner for the library.

“Our studio gets its name from the foundation it is based on—the genesis of the ‘osmosis’ phenomenon. We believe that the ultimate design is a product of client collaboration and intricate aesthetic detail. The statement “we want this home to be a happy space” took our own meaning and translation while bearing in mind the people who will be living in the house. It was intuitive to use colours, bring in natural light and add a tropical feel with greens. We wanted the walls to do all the talking, set a language and a prominent backdrop and keep the furniture minimal and clean,” concludes Sameer.

The living area

The living room

aa
aa