The living room opens out to the front garden and the sea — the large sofa is from Weylandts. The lights are from Hoi P’loy and the contemporary trophy horns in wood are from Quirky Me; Right: in the living area, the cupboard unit attached to the wall is custom-designed. The cane swing is from Quirky Me and the coffee table is an old tree trunk

The living area leads out to the back courtyard. The teal bench is by John Vogel. The yellowwood table is by Marc Pincente. The cafe-style chair and table are from Hope garden Furniture ; Right: india sits at the base of the aquamarine staircase inspired by the colour of the ocean

The linen bedding in the main bedroom is from Weylandts, while the rug is from Bangladesh. The Hoi P’loy lights add quirk; Right : Floor-to-ceiling white metro tiles on a wall in the bathroom create a contemporary feel. The bath side table is from LiM in cape Town. The wood and black rope bench is by John Vogel. The Dubai freestanding bath is from Lavo Bathroom concepts

Left: The playroom is a light, airy space with a wonderful view of the sea. The handloom woven throw is from india ; Right: The landing on the rst oor opposite the playroom is given over to practicality with a rail containing the family’s wetsuits and the boys cricket bats

The ooring in the kitchen is reclaimed wood, while the white metro tiles with grey grouting are overlaid with custom-built shelves for storage

Cricket Legend Jonty Rhodes' stunning Cape Town home is a dramatic play of textures

by Kerryn Fischer Apr 29, 2019
It seems fitting that the home of cricket legend Jonty Rhodes and his architect wife Melanie is right by the sea at St James in Cape Town’s False Bay — a quiet, gentle coastal suburb. Ocean lovers at heart and passionate about longboarding, they first met whilst surfing more than six years ago. The couple bought their 170-year-old heritage home while looking for a relaxed family home. Having a penchant for nostalgia, Melanie is drawn to old, simple and classic homes, built with necessary craftsmanship and celebrated tradition. She set about unearthing the bones of the house to reinstate many of its wonderful original features like Oregon doors, windows, shutters and ceiling beams, brass and black ironmongery and a green marble replace. Once stripped of paint, most of the beautiful antiques were found to be in mint condition. The spaces within the house were reconfigured to isolate the upper level for privacy with the bedrooms sporting a splendid view of the ocean. Rethinking these traditional areas anew has made for a fresh, dynamic layout suited to a young, growing family. “Jonty has an incredibly creative side and I love his taste so while he is not full of opinions, it’s important to me that he feels at home in the spaces we create. While I lead the overall concept and make practical on-site decisions, I always run the design concept by him and give him the final say,” says Melanie. Despite their home’s unconventional layout, it is a dynamic area with the former dining area being a flexible, snug, communal living room, which in summer leads out to the courtyard, entertaining zone and kitchen. “The layout is not rigid. It gives the children a sense of security that this house is about them and our daily routines as a family — I love it,” says Melanie. 

The ooring in the kitchen is reclaimed wood, while the white metro tiles with grey grouting are overlaid with custom-built shelves for storage

aa
aa