The bespoke community table is made using upcyled metal and repurposed wood for easy collaborations

The venture’s name (partially seen) is painted on the 13.5 ft high ceiling

A phone booth is placed near the Knight Bus inspired conference room, whose steps and skirting are made of embossed metal, commonly seen in buses

Beside a customised desk in Palat’s office, an ‘office home’ is fashioned for her pup Magic

The illuminated ‘Stage Door’ signage above the exit is symbolic of the creative duo’s history

Fire extinguishers are mounted against a handpainted Star Trek mural

Hitkari’s office uses brick walls and minimalistic furniture

Positioned exactly between the cabins is a vintage Victorian clock from London

Divya Palat and Aditya Hitkari’s venture Balancing Act reflects a cinematic theme with pop culture references

by Divya Palat Jan 09, 2020 Investing in office 1304 on the 13th floor in Mumbai’s Kamala Mills compound was an absolute no brainer. The numbers added up to my lucky number eight, and the developer even allowed us to create the office plate at 1,205 sq ft to satisfy my numerological nuttiness! That we were able to customise the square footage reveals that the building was still work in progress. When we moved in, it barely had steps, let alone an elevator. So, every worker, product, and eventually employee and the two of us had to climb 13 storeys for months. We can actually say that the office was put together with love, sweat and tears quite literally. 

To get to the Balancing Act office, you must follow the corridor until you spot a 30-something year old stage light, shining on our company logo outside the main entrance. Beyond the red door is a colourful office, illuminated by natural light and a handful of filament bulbs. With red and yellow hued pipes to mask the wiring and grey walls, we—along with architect Rohan Haksar of RRH Design—opted for an industrial chic appeal.

Since we spend eight hours at our workplace, Aditya and I were determined to create a comfortable work environment, which would be creative, fun and relaxed, ensuring people truly enjoyed coming to work. So, we created an open plan with offices only for Aditya and me, allowing employees to plug and play wherever they wanted to—a desk, community table or even on the couch. The walls of both cabins as well as the edit room have an exposed brick look, painted white to keep the rooms bright and clean. Additionally, the tables and desks are custom made using recycled wood and materials from scrapyards to achieve the aesthetic. The office is full of creative film references, something both Aditya and I love. Outside is a lamppost from one of our favourite musicals Singing In the Rain. In the open plan, the schematics of the USS Enterprises from Star Trek—a series Aditya absolutely adores— is painstakingly painted on the wall around fire extinguishers. The conference room is reminiscent
of the Knight Bus from Harry Potter. And a version of the iconic red telephone booth from the UK is our private zone for long phone negotiations, which calls to mind famous films such as Harry Potter and the Matrix. 

For a work life balance, each Friday, the central space is used for yoga or Zumba sessions. We also intend to use it for standup, music or improv performances. The most important characteristic for us is above the exit, something we see at the end of every day—a ‘Stage Door’ signage that signifies how Aditya and I met via theatre and our beginnings on stage. It also encourages our team and us to step out and perform our best every single time.

Beside a customised desk in Palat’s office, an ‘office home’ is fashioned for her pup Magic

The illuminated ‘Stage Door’ signage above the exit is symbolic of the creative duo’s history

Fire extinguishers are mounted against a handpainted Star Trek mural

Hitkari’s office uses brick walls and minimalistic furniture

Positioned exactly between the cabins is a vintage Victorian clock from London